شهر نمایشگاه افکار و فروشگاه رفتار شهروندی است .

منشور حقوق شهروندی لیستی از مهم‌ترین حقوق شهروندان یک کشور است. نخستین منشور با این نام در ایران باستان در ۵۳۸ پیش از میلاد توسط کوروش کبیر پادشاه امپراتوری بزرگ ایران و شاه سلسله هخامنشی هنگام فتح بابل صادر شد وبر روی استوانه گلی معروف به منشور کوروش حک گردید.

حقوق شهروندی عبارت است از برخورداری افراد یک جامعه از کلیه‌ی حقوق فردی و اجتماعی. حقوق شهروندی آمیخته‌ای از وظایف و مسئولیت‌های افراد در قبال یکدیگر، شهر و دولت می‌باشد. به مجموعه‌ی این حقوق و مسئولیت ها “حقوق شهروندی” اطلاق می‌شود.

 


 

فرهنگ بازیافت

تولید انواع پسماندها در زندگی امروزی امری اجتناب‌ناپذیر است و هر روز حجم زیادی از انواع پسماندهای خشک و تر در خانوارهای شهری تولید می‌شود که بازیافت و دفع صحیح و اصولی آن از دغدغه‌های اصلی مدیران شهری است.

بسیاری از زباله‌های تولید شده مثل پسماندهای غذا، قابل بازگشت به چرخه طبیعت هستند؛ اما برخی از آنها مانند شیشه و پلاستیک تجزیه نمی‌شوند و بعضی دیگر هم مدت زیادی طول می‌کشد تا به چرخه طبیعت برگردند. در این میان، یکی از رویکردهای مؤثر که بسیاری از کشورهای جهان در اولویت برنامه‌های خود در زمینه انواع پسماندها قرار داده‌اند، تفکیک زباله از مبدأ است. این کار علاوه بر رعایت اصول بهداشتی، منجر به سلامت کالاهای تولیدشده از مواد بازیافتی هم می‌شود. از سوی دیگر، با انجام این کار بخش زیادی از هزینه‌های جمع‌آوری و ساماندهی زباله حذف می‌شود. بی‌گمان برای رسیدن به اهداف عالی در این زمینه به فراگیر شدن فرهنگ صحیح بازیافت در میان همه شهروندان نیاز است که لازمه آن هم اطلاع‌رسانی بهینه و انجام فعالیت‌های فرهنگی متناسب و مستمر است. به بیان دیگر، یادآوری موارد به ظاهر ساده و پیش افتاده به شهروندان، مثل جمع‌آوری کاغذهای باطله می‌تواند به یک اتفاق خوشایند در حوزه بازیافت و در نهایت محیط‌زیست شهری منجر شود.


مصرف بهینه آب

کشور ما در منطقه ای خشک در خاورمیانه جای گرفته و از این جهت بیش از سایر نقاط دنیا در معرض خشکسالی قرار دارد. برای مقابله با بحران جهانی کمبود آب، بهترین راه صرفه جویی است. روش های مختلفی برای کنترل مصرف آب مطرح شده که ما در این مقاله قصد داریم ۶ روش مهم برای صرفه جویی را بررسی کنیم. ما در سورپرایز همراهی کنید.

حتی اگر در نقطه ای از کره زمین زندگی می کردیم که هیچگاه با کمبود آب مواجه نمی شدیم، باز هم صرفه جویی در مصرف آب به سلامت زندگی فردی و اجتماعی ما کمک می کرد. با کاهش حجم مصرفی آب، کمتر نیاز به تصفیه آب فاضلاب برای استفاده در زندگی روزمره احساس خواهد شد. همچنین کاهش هدر رفت، به معنی خرج کمتر است. چرا که دیگر نیاز به پرداخت قبض با هزینه هنگفت، نخواهید بود.

روش های مصرف بهینه آب در زندگی روزمره:

۱٫   از باز بودن دائمی آب هنگام شست و شو جلوگیری کنید

هرگز اجازه ندهید که شیر آب به صورت تمام وقت هنگام حمام کردن، شستن ظرف ها، شست و شوی دست ها و نوشیدن آب باز بماند. توجه به این نکته که به هنگام استحمام در حدود ۲ گالن آب در دقیقه آب مصرف می شود، اهمیت صرفه جویی در شست و شو را بیش از پیش نشان می دهد.

صرفه جویی آب هنگام شست و شو

 

۲٫   جریان آب را به هنگام استحمام کاهش دهید

حمام بیشترین جایی است که مصرف آب را افزایش می دهد. با تصمیم های هوشمندانه خود در حین استحمام می توانید به میزان قابل توجهی مصرف آب را کاهش دهید. بسیاری از افراد پیش از شروع حمام، شیر آب را باز می گذارند تا آب به اندازه کافی گرم شود. در چنین شرایطی می توانید با قرار دادن سطلی در زیر شیر، از هدر رفتن آب جلوگیری کنید.

صرفه جویی در مصرف آب در حمام

در حین حمام کردن، می توانید از دوش های کم مصرف استفاده کنید و با کاهش زمان استحمام، علاوه بر کاهش مصرف آب، هزینه قبض خود را نیز کاهش دهید. فراموش نکنید که در حین اصلاح سر و صورت شیر آب را ببندید. همچنین با مقایسه قیمت گالن آب معدنی با هزینه قبض آب پرداختی در ابتدای هر ماه نیز شما را به استفاده از آب های معدنی حتی برای استحمام نیز متمایل می کند.

۳٫   از تنظیم کننده برای کنترل جریان آب سیفون استفاده کنید

برخی از سیفون ها به مرور زمان مستهلک می شوند و علاوه بر کاهش عملکرد گذشته، نشتی پیدا می کنند. همانند استفاده از پمپ دستی گالن آب که باعث کاهش مصرف می شود، نصب تنظیم کننده می توانید به میزان قابل توجهی جلوی مصرف بیهوده آب را از طریق سیفون توالت بگیرید. همچنین با بررسی و جلوگیری از نشتی سرویس بهداشتی، از هدر رفت آب جلوگیری خواهد شد.

۴٫   فرایند آبیاری گیاهان را هوشمند کنید

قبل از باغبانی در باغچه های خانگی، گیاهانی را انتخاب کنید که تا جایی که ممکن است با شرایط بومی منطقه زندگی شما مطابقت داشته باشند. به علاوه با انتخاب گیاهانی که نسبت به هوای خشک تاب آوری بیشتری دارند، مصرف آب را به میزان قابل توجهی کاهش دهید.

آبیاری هوشمند

برای حفظ رطوبت خاک می توانید از مالچ استفاده کنید. مالچ به حفظ رطوبت خاک کمک می کند و با تجزیه آن، باعث می شود آب بیشتری جذب شود. تنظیم زمان آبیاری نیز می تواند کمک زیادی به کاهش مصرف آب کند. آبیاری صبحگاهی، آب خنک تری را به گیاهان می رساند که با تبخیر دیرتری همراه است.

۵٫   صرفه جویی در مصرف آب هنگام پخت و پز

شیر های آب آشپزخانه حدود ۵ گالن در دقیقه آب را از خود عبور می دهند. برای همین بهتر است از باز بودن بیهوده شیر آب در هنگام پخت و پز غذا و شست و شوی میوه و سبزی جلوگیری شود. بهتر است قبل از زیر آب گرفتن سبزیجات، ابتدا با برس به خوبی آن ها را تمیز کنید. می توانید از یک سبد نیز برای آب کشی میوه استفاده کنید.

صرفه جویی در مصرف آب هنگام آشپزی

آب اضافی باقی مانده را که برای بخار پز کردن و یا پختن انواع و اقسام مواد غذایی استفاده می شود، دور نریزید. این آب گزینه مناسبی برای آبیاری گیاهان محسوب می شود. بهتر است برای یخ زدایی از موادی چون گوشت منجمد شده، از قبل برنامه ریزی کنید و آب جوش را برای این کار مصرف نکنید.

۶٫   مصرف آب در ماشین لباس شویی را بهینه کنید

قبل از این که ماشین لباس شویی پر شود، آن را روشن نکنید. ماشین لباس شویی آب زیادی مصرف می کند که این امر به حجم لباسی که برای شست و شو مورد استفاده قرار می گیرد، بستگی ندارد. پس، از حداکثر حجمی که ماشین لباس شویی توان شست و شو دارد، استفاده کنید.

 


اصول تغذیه سالم

داشتن یک رژیم غذایی سالم فقط به معنای توجه به جسم سالم نیست. مغز ما همچون سایر اعضای بدن نیز نیاز به تغذیه سالم دارد تا بتواند به نحوه احسن کارایی خود را حفظ کند.به همین دلیل رعایت اصول تغذیه سالم برای سلامت مغز نیز امری ضروری محسوب می‌شود. مواد مغذی که دارای آنتی‌اکسیدان بالا، ویتامین‌ها و پروتئین‌ها باشند بهترین منابع سوختی مغز هستند که باعث جلوگیری از بروز استرس شده و بر سلامت روان شخص تاثیر مستقیم می‌گذارد. در مقابل اگر از چربی‌های اشباع ‌شده، قندهای مصنوعی و غذاهای آماده‌ی کنسروی که سوخت نامناسب هستند استفاده شود، کارکرد مغز را دچار بحران خواهند کرد. از آنجایی که قندها و شکرهای مصنوعی باعث صدمه رساندن به مغز می‌شوند و تعادل انسولین را بر‌هم می‌زنند، در عملکرد مغز تاثیرات مخربی برجا خواهند گذاشت. فراموش نکنیم که صدمه‌های مغزی، آسیب‌های روانی را به دنبال خواهند داشت و مشکلات روحی و روانی را برای فرد ایجاد خواهد کرد. پس از مصرف غذاهای ناسالم، به خصوص شکر و قند‌های مصنوعی پرهیز کنید که باعث آسیب رساندن به سلول‌های مغزی می‌شود و همچنین تجمیع سلول‌های آسیب دیده و ایجاد رادیکال‌های آزاد عواقب جبران‌ناپذیری را برای مغز ایجاد خواهد کرد. شما ‌می‌توانید با رعایت کردن نکاتی بسیار ساده مراقب سلامتی خود و سالم زیستی باشید. امیدوارم مطالب بالا به شما کمک کرده باشد تا زندگی سالم‌تری را برای خود به ارمغان بیاورید.

چند راهکار برای حفظ رژیم غذایی سالم

  • برای آنکه از سلامت غذای خود مطمئن باشید بهتر است وعده‌های غذایی را در خانه آماده کنید و کمتر بیرون غذا بخورید.
  • مواد غذایی سالم را جایگزین فست فود‌ها کنید و همچنین در انتخاب غذای روزانه تنوع داشته باشید و غذاهای سالم را انتخاب کنید.
  • جدول ارزش غذایی درج شده روی بسته‌بندی مواد غذایی را با دقت مطالعه کنید تا قبل از اقدام به خرید و یا مصرف آنها به میزان چربی و شکر و فرآورده‌های افزودنی موجود در آن آگاهی کامل پیدا کنید.
  • بعد از مصرف غذای سالم بر روی حس خود متمرکز شوید. زمانی که غذایی سالم و مغذی می‌خورید، احساس سبکی و سطح انرژی بالایی دارید. اما زمانی که از غذاهای چرب و مضر استفاده کنید احساس خستگی، سنگینی و ناراحتی خواهید داشت.
  • نوشیدن و خوردن آب کافی از اصول تغذیه سالم است، زیرا کمک می‌کند تا مواد سمی از بدن دفع شوند. گفتنی است در اثر کمبود آب شما احساس سردرد و خستگی می‌کنید و انرژی بدنتان افت می‌کند.
  • میانه‌روی در خوردن غذا بسیار مهم است؛ به این معنا که به همان میزان که بدنتان نیاز دارد غذا مصرف کنید.
  • غذاهای دریایی و سبزیجات و میوه‌ها را جایگزین غذاهای چرب و مضر کنید. به دنبال حذف غذای مورد علاقه‌تان نباشید بلکه سعی کنید تا میزان مصرف غذاهای مضر را تا حد امکان کمتر کنید و در حد یک ماه مصرف این مواد را به حداقل برسانید.
  • حجم غذای مصرفی را کم کنید. اگر مجبورید که از بیرون غذا تهیه ‌کنید به جای خرید غذاهای پر حجم و چاق کننده، سوپ و سالاد سفارش دهید و حتی دوستتان را در غذای خود شریک کنید. دقت کنید که در طی یک روز مقدار مشخصی از گوشت و مرغ و برنج و نان مصرف کرده باشید.
  • آرام غذا بخورید. اگر آرام‌تر غذا بخورید وقت و زمان بیشتری برای هضم غذا پیدا می‌کنید. هرچه غذا آرام‌تر جویده و بلعیده شود، پیام سیری از سمت معده به مغز دیرتر فرستاده می‌شود که در تناسب اندام فرد نقش بسیار موثری دارد.
  • اغلب پیش آمده که شما جلوی لپ‌تاپ و تلویزیون غذا می‌خورید. این عادت غذایی را ترک کرده و سعی کنید که در کنار دوستان غذا بخورید.
  • خوراکی های وسوسه برانگیز مثل پفک و چیپس و کلوچه را در منزل نگهداری نکنید، زیرا این وعده‌های غذایی ناسالم باعث وسوسه شما می‌شوند. در مقابل خود را با آماده داشتن میان وعده‌های سالم در منزل به تغذیه و سبک زندگی سالم عادت دهید. همین اقدام کوچک، تاثیری چشمگیر در وفاداری به اصول تغذیه سالم خواهد داشت.
  • غذا خوردن احساسی را کنترل کنید. غذا خوردن احساسی، نوعی اختلال است که در مواقع استرس، ناراحتی و غم، بی‌حوصلگی و خستگی غذای بیشتری می‌خورید تا حس بهتری داشته باشید. البته بعد از خوردن حس عذاب وجدان خواهید داشت. پس با آگاهی از این موضوع، غذا خوردن احساسی را کنترل کرده و در صورت نیاز درمان کنید.